STUDIO

LF DESIGN STUDIO/ TIM/ NAGRADE I IZLAGANJA/
PRESS & NEWS/ KLIJENTI

LF DESIGN STUDIO

LF STUDIO SE ODLIKUJE POSEBNIM OSVRTOM NA DETALJE. VERUJEMO DA SE DETALJIMA
I JEDINSTVENIM IDEJAMA POKAZUJE KVALITET.

Landscape factory – LF je dizajnerski studio iz Beograda čija je osnovna delatnost pružanje profesionalnih usluga iz oblasti pejzažne arhitekture i dizajna. U ponudi su usluge projektovanja i tehničke kontrole projekata, izrade idejnih rešenja, izvođenja i nadzora izvođenja radova, usluge održavanja zelenih površina, biodekoracije i dizajna elemenata enterijera, dizajna i izrade mobilijara i vrtnih elemenata, usluge novogodišnje dekoracije enterijera i eksterijera. Landscape Factory pruža klijentima kompletan konsalting u oblasti pejzažne arhitekture, dizajna i biodekoracije.

LF studio nudi funkcionalna rešenja za enterijere i eksterijere privatnih i javnih objekata, stanove, kuće i poslovne prostore. Pejzažne arhitekte vrše kompletnu uslugu od dogovora sa klijentom, preko ideje, do realizacije zamisli. Landscape Factory pruža rešenja spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora sa akcentom na detalje, elemente i dekor. LF realizuje savremene, ekološke i uz to estetske projekte i ideje za dvorišta, terase, atrijume, krovne vrtove, otvorene gradske prostore, poslovne, ugostiteljske i stambene objekte. LF prvenstveno karakterišu mlad tim, sveže i inovativne ideje, jednostavnost saradnje, a iznad svega stručnost i obrazovanost. Landscape Factory – LF vraća pejzažnu arhitekturu i dizajn upravo u ruke pejzažnih arhitekata.

TIM

LANDSCAPE FACTORY – LF KAO NAJVAŽNIJE I POSEBNO REPREZENTATIVNE REFERENCE ISTIČE OBRAZOVANOST I STRUČNOST, ISKUSTVO, MLADALAČKI DUH, KREATIVNE I INOVATIVNE IDEJE.

Naš tim je sastavljen od mladih, kreativnih pejzažnih arhitekata i arhitekata koji razvijaju projekte počevši od skica i nastoje da sprovedu do kraja implementaciju zamisli i ideja. Naši saradnici – baštovani, arhitekte, gradjevinski i mašinski inženjeri, eksperti za navodnjavanje, materijale, rasvetu, dekor i opremanje – tu su da pomognu da nacrti i vizuelizacije prezentovane klijentima budu adekvatno realizovani.

UPOZNAJTE DEO TIMA

KEY PERSON

Dejan Popov
pejzažni arhitekta i dizajner
master inženjer u oblasti pejzažne arhitekture – osnivač studija

Dejan Popov, master inženjer u oblasti pejzažne arhitekture, rođen je 1986. godine. Kao student generacije 2010., nakon osnovnih studija na Odseku za pejzažnu arhitekturu i hortikulturu Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, završava Master Studijski program Pejzažna arhitektura na istom fakultetu. Već tokom studija angažovan je na projektima u zemlji i inostranstvu. 

Od početka 2011. godine radi u struci trudeći se da pejzažnu arhitekturu prikaže kao multidisciplinarnu oblast sa akcentom na dizajn, projektovanje i primenjenu umetnost. Početkom 2014. osniva studio za pejzažnu arhitekturu i dizajn Landscape Factory u Beogradu. Angažovanjem na projektima pejzažno-arhitektonskog uređenja u Srbiji studio pokazuje tendencije ka novom, drugačijem pristupu struci kroz kompletan konsalting prilikom implementacija ideja u otvorene prostore. Samostalno je vodio izgradnju mnoštva javnih projekata, privatnih vrtova, terasa i velikih poseda od inicijalnih skica i ideja do krajnje implementacije na terenu. Posebno ga interesuje dizajn. Stalni je stručni saradnik i dopisnik časopisa za eko-arhitekturu i kulturu ’Eko Kuća’, specijalizovanog građevinskog časopisa i web portala ‘Grenef.’ i član Udruženja novinara Srbije. Fokusiran na projektovanje i dizajn, sa zadovoljstvom prikazuje struku pejzažne arhitekture i njen razvoj u savremenom kontekstu. Nakon više godina angažovanja u struci u svojoj zemlji, sve više pokazuje tendenciju ka širenju vidika fokusiranjem na privatne i javne projekte u inostranstvu.

GLAVNI SARADNICI

Anđelka Slijepčević – arhitekta i dizajner enterijera

 

Arhitekturu u Beogradu završila je 2006. godine i iste godine počinje da radi vodeći sopstveni studio. Kao stalni konsultant i ekspert u oblasti arhitekture, bila je saradnik brojnim kompanijama koje se pretežno bave dizajnom i izvođenjem radova u oblasti arhitekture i enterijera. Posebno je zanimaju održiva, primenljiva i korisnički jednostavna arhitektura i dizajn enterijera. Kao svestran umetnik, radi na dizajnu i proizvodnji dečijih igračaka i nameštaja od drveta. Učestvovala je u mnogim projektima, od privatnih stanova i kuća, preko ugostiteljskih objekata i lokala, do firmi i proizvodnih pogona. Karakterišu je visoko estetska načela prilikom oblikovanja prostora uz ključne osvrte na ergonomiju i laku implementaciju projekata u realnosti.

Aleksa Đorđević – arhitekta i dizajner enterijera

 

Talentovani mladi arhitekta i dizajner, čiji su kreativni put i strast prema arhitekturi započeli još tokom srednjoškolskih dana, kada je uspešno završio srednju arhitektonsku školu. Postavši istinski zaljubljenik u svet oblikovanja prostora, odlučio je nastaviti svoje obrazovanje i usmeriti svoj talenat ka dizajnu enterijera. Upisao je Fakultet savremenih umetnosti, gde je pažljivo gradio svoje znanje o estetici, funkcionalnosti i inovacijama u dizajnu. Kroz različita angažovanja, usmeravao se ka istraživanju modernih trendova u svetu dizajna, stvarajući čvrstu osnovu za svoju buduću karijeru. Ambiciozan je i predan profesionalac, spremnan na izazove i nova istraživanja. Svojom diplomom i bogatim portfoliom, spreman je ponuditi svoje veštine i doprineti estetskom i funkcionalnom unapređenju prostora. Svestranost, preciznost i posvećenost čine ga odličnim izborom za projekte koje zahtevaju stručnost i originalnost u svetu arhitekture, pejzaža i dizajna.

Suzana Mitrović – pejzažni arhitekta

 

Po obrazovanju doktor biotehničkih nauka. Osnovne studije i doktorat završila je na Šumarskom fakultetu u Beogradu. Profesinalnu karijeru započela je 2008. godine u JP “Zelenilo” u Beogradu. Od 2014. godine postaje saradnik Landscape Factory dizajn studija. Odlikuje je istrajnost u borbi za kvalitetnije čovekovo okruženje gde koristi svoja visoko stručna i naučna znanja. Gaji neizmernu ljubav prema prirodi i životinjama i njeno profesionalno angažovanje karakteriše stalna borba za bolju životnu sredinu. Poseduje licence 373 i 474.

Milorad Veselinović – pejzažni arhitekta

 

Po obrazovanju doktor biotehničkih nauka. Osnovne studije, magistraturu i doktorat završio je na Šumarskom fakultetu u Beogradu. Kao pejzažni arhitekta radio je u Srbiji i Kanadi. Od 2014. godine postaje saradnik Landscape Factory dizajn studija. Njegov rad karakteriše dogogodišnje iskustvo (profesionalnu karijeru je započeo 1985. godine), tačnost i visoki profesionalizam. Pored specialističkih znanja vezanih za biljne vrste trudi se da najnovija naučna dostignuća u pejzažnoj arhitekturi i hortikulturi primeni radeći kao saradnik na projektima LF studija. Poseduje licence 373 i 474.

NAGRADE I IZLAGANJA

PLAKETE SALONA / IZLAGANJA / PRIZNANJA / SAJMOVI

FOTOGRAFIJE SAJMOVA, FESTIVALA I IZLAGANJA

Galeriju fotografija možete pogledati klikom na sliku.

X MEĐUNARODNI SALON PEJZAŽNE ARHITEKTURE   
Izložba je realizovana od strane Galerije nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u saradnji sa Udruženjem pejzažnih arhitekata Srbije (UPAS).
Galerija Nauke i Tehnike SANU/ jun 2023. godine
Projekat: Vanvremenska lepota beogradske vile/ Kategorija: Realizovani projekti/ Autor: Dejan Popov/ Senjak, Beograd, 2022

45. SALON ARHITEKTURE – SALON DIJALOGA   
Muzej primenjene umetnosti (MPU) realizuje u saradnji sa Asocijacijom srpskih arhitektonskih praksi (ASAP)
Muzej primenjene umetnosti/ mart-april 2023. godine
Projekat: Moderno kao stanje uma/ Kategorija: Pejzažna arhitektura/ Autor: Dejan Popov/ Fruška Gora, Srbija, 2020

VIII SALON PEJZAŽNE ARHITEKTURE
Izlaganje radova u kategoriji „Realizovani projekti“
„Intercontinental hotel Ljubljana“ – Glavni projekat spoljnog uređenja – pejzažna arhitektura i hortikultura – Poslovni objekat S1 v CO/2/1, Bavarski Dvor / Beograd, Srbija, 2019
„Zelena Laboratorija“ – uređenje vrta Nove Iskre – pejzažna arhitektura i hortikultura – Nova Iskra Design Incubator / Beograd, Srbija, 2019

INTERNATIONAL DESIGN COMPETITION / SOCIAL INNOVATION
Konkurs Mikser Ghost Project – Social innovation, Internacionalni konkurs za dizajn – jedan od pobedničkih radova – Diamond collection pots / Beograd, Srbija, 2014

INTERNATIONAL DESIGN COMPETITION / DESIGN IN TRANSITION
Konkurs Mikser Ghost Project – Design in Transition, Internacionalni konkurs za dizajn – jedan od pobedničkih radova – Lives sunshade (živi suncobran) / Beograd, Srbija, 2013

MESEC PEJZAŽNE ARHITEKTURE U SVETU – APRIL 2018 / PREZENTACIJA PEJZAŽNE ARHITEKTURE I STUDIJA ODRŽANA U PROSTORU DIZAJN INKUBATORA NOVA ISKA BEOGRAD

Kako izgleda pristup pejzažnoj arhitekturi kao dizajnerskoj oblasti u savremenom kontekstu?
Tokom aprila, meseca obeležavanja pejzažne arhitekture u svetu, Dejan Popov, pejzažni arhitekta i dizajner, predstavio je struku u prostoru kreativnog hub-a Nove Iskre u Beogradu.
Predavanje govori o pejzažnoj arhitekturi sagledanoj kroz prizmu vremenskog i lokacijskog konteksta. Izmeštajući se iz uskih okvira načina razmišljanja, članovi tima studija Landscape Factory iz Beograda kreirali su novi koncept, drugačiji pogled na struku. Vodio se razgovor o odnosu pejzažne arhitekture i drugih struka sa akcentom na saradnju i komplementarnost.

Galeriju fotografija možete pogledati klikom na sliku.

IX MEĐUNARODNI SALON PEJZAŽNE ARHITEKTURE
U organizaciji Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije, Internacionalne Federacije pejzažnih arhitekata, Federacije pejzažnih arhitekata Evrope i Srpske akademije nauka i umetnosti
Galerija Nauke i Tehnike SANU / jun 2021. godine
Izlaganje radova u kategoriji „Realizovani projekti“
„Moderno kao stanje uma“ – Total dizajn eksterijera privatnog poseda / Fruška Gora, Srbija, 2020
„Vrt kao umetničko delo“ – Total dizajn privatnog vrta / Valjevo, Srbija, 2019
Izlaganje rada u kategoriji „Nerealizovani projekti“
„Radost života na otvorenom“ – Dizajn eksterijera modernog privatnog poseda / Banoštor, Srbija, 2020-2021

V SALON PEJZAŽNE ARHITEKTURE   
PLAKETA u kategoriji „Studenski radovi“ dodeljuje se radu „Studija – Kulturni predeo Vinča“ / Beograd, Srbija, 2013

IV SALON PEJZAŽNE ARHITEKTURE   
PLAKETA u kategoriji „Studenski radovi“ dodeljuje se radu „Reminiscencija – evolucija – Studija procene predela Kotorsko- Risanskog zaliva“ /  Beograd, Srbija, 2011

PRESS & NEWS

Vrt kao svojevrsna soba na otvorenom. Novi koncept življenja uz pomoć produžetka unutrašnje arhitekture.

Dejan Popov iz Landscape Factory kao stalni stručni saradnik i dopisnik časopisa Grenef – Građevinarstvo & Energetska Efikasnost, piše o vrtovima, spoljašnjim prostorima i trendovima pejzažne arhitekture. Dizajniranje eksterijera kao prostorija na otvorenom je postalo popularno, zamagljujući granice između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Ovakav pristup transformiše dvorišta, terase i bašte u funkcionalne produžetke životnog prostora kuće. Ovaj članak istražuje ključne elemente kreiranja primamljivih ’prostorija’ na otvorenom.

Grenef. Magazin/ No24/ Januar 2024/ Izdavač Marketing Press

Ceo stručni članak možete pogledati na stranici GRENEF.COM ili u online primerku magazina u nastavku klikom na Grenef logo. 

Članak pod nazivom ‘Dvorište od 170 kvadrata na Vračaru krije ambijent dostojan holivudskog filma’ – objavljen je na portal Zadovoljna.rs, United Media Digital doo, grupacije United Group. Priča o luksuznom privatnom vrtu u srcu Beograda, čiji dizajn potpisuje Landscape Factory studio možete pogledati klikom na logo u nastavku.

U dvorištu ove raskošne vile u Srbiji osećate se kao da ste na jezeru Komo, a društvo vam pravi Amal Kluni. Izgleda kao fantazija holivudskih bogataša. Eksterijer beogradske Vile Rio odlikuje vanvremenski stil, prirodnost, mirnoća, ušuškanost i nenametljiva raskoš. Portal Zadovoljna.rs, United Media Digital doo, grupacije United Group govori o živopisnom kaskadnom privatnom vrtu, čiji dizajn potpisuje Landscape Factory studio u saradnji sa Dello studijom.

U fokusu: Napolju! Avgustovski 2023. newsletter SuperProstor platforme, prikazuje projekte, rešenja i profesionalce u domenu uređenja spoljašnjeg prostora. Ovaj periodični newsletter prikazuje izuzetne domaće arhitektonske realizacije, nove proizvode i usluge na tržištu i korisne informacije – najbolji način da čitaoci budu u toku sa onim što je aktuelno u arhitekturi i dizajnu.

Eksterijer u srcu Vračara, gusto naseljenoj urbanoj sredini, prava je oaza mira, zelenila i uživanja. Ovo sklonište od savremene vreve i užurbanosti, ukupne površine 170m2, dizajnirano je tako da se maksimalno iskoriste svi potencijali boravka u otvorenom prostoru. Ležaljke, pergole sa puzavicama, obodno visoko zelenilo, lounge zone, plato sa kaminom za dvorište, natkriveni prostor sa roštiljem i stolom za ručavanje i zatvorena letnja kuhinja omogućavaju intenzivno korišćenje vrta u što većem delu godine. Moderno oblikovanje, jasne i čiste forme, postignuti su izgradnjom prostora za sadnju različitih gabarita i visina. Obodom u vidu potpornih zidova ostavljen je prostor za nesmetan rast drveća i različitog zelenila, i na elegantan način postignuta dubina potrebnog supstrata, s obzirom na to da se ispod vrta nalazi podzemna garaža objekta. Tako su kreirane zone različitih sadržaja, ali i interesantne vizure, koje iz unutrašnjih prostorija otvaraju specifične prizore eksterijera. Razigranost arhitektonskih struktura spoljašnjeg prostora stvara nesvakidašnji pejzažno-arhitektonski ambijent oaze, kao zelenog ostrva u urbanoj celini. Konačan izgled vrta postignut je posudama sa biljkama, nameštajem, interesantnom rasvetom i detaljima.

O našem vrtu okupanom suncem pročitati na portalu Gradnja klikom na logo u nastavku. Hvala Gradnja, uvek se radujemo kada vidimo naše eksterijere na vašem portalu!

Početkom 2023. godine, studio Landscape Factory je postao deo SuperProstora. SuperProstor je platforma koja povezuje privatne i komercijalne investitore sa profesionalcima u oblasti gradnje i opremanja, sa misijom da se unapredi i olakša čitav proces planiranja i realizacije projekata.
Prikazuje i povezuje najrelevantnije profesionalce i proizvode dostupne na tržištu sa najboljim izvedenim projektima arhitekture, enterijera i pejzaža kod nas, što omogućava korisnicima da na jednom mestu, u kontekstu, pronađu inspiraciju i informacije za svoje projekte.
Osnivači platforme su Relja Ivanić, arhitekta i višestruko nagrađivani arhitektonski fotograf (www.reljai.com) i Kosta Mijić, arhitekta i tehnološki preduzetnik (www.kostam.com).

Više o saradnji SuperProstor X Landscape Factory možete pogledati u nastavku klikom na SuperProstor logo.

Godinu 2022. je obeležio i nov studio Landscape Factory. Početkom godine završena je rekonstrukcija enterijera studija na novoj lokaciji. Uz svesrdnu pomoć saradnika, nastao je enterijer koji na pravi način odslikava našu filozofiju i uz to reflektuje estetiku kojoj težimo. Konačno, LF studio je dobio prostor koji je jedinstveno mesto okupljanja saradnika, kllijenata, dobre energije i stila bez premca. Zahvaljujemo svima koji su učestvovali i imali sluha za naše ideje i zamisli. Tokom 2022. godine urađen je i prvi promotivni video o eksterijerima, dizajnu i pejzažnoj arhitekturi Landscape Factory studija. Veoma smo ponosni na estetiku, kreativnost i veliki trud uložen u svaki detalj. Hvala Andrej Gigov, Stefan Simonović & StudioCut. Osim glavnog promotivnog videa, urađena je i retrospektiva radova LF studija kroz 7 kratkih videa koji predstavljaju 7 glavnih elemenata svakog spoljašnjeg prostora: stil i estetika / ambijenti i kompozicija / život na otvorenom / priroda i elementi / teksture i materijali / svetlo, boje i kontrasti / umetnost i detalji.

Landscape Factory promo video možete pogledati u nastavku klikom na LF logo.

Članak pod nazivom ‘Pronašli smo luks dvorište na Fruškoj Gori koje je bolje od mora’ – objavljen je na portal Zadovoljna.rs, United Media Digital doo, grupacije United Group. Priča o luksuznom privatnom imanju čiji dizajn potpisuje Landscape Factory studio možete pogledati klikom na logo u nastavku.

Sve je veća potreba gradskog čoveka da bude u dodiru sa prirodom i da u njoj boravi. Intervju na teme dizajna u eksterijeru, pejzažne arhitekture i prirode objavljen je na portalu Altego Group kompanije. Dejan Popov, osnivač LF studija, pejzažni arhitekta i dizajner, govorio je između ostalog i o upotrebi rasvete i njenom značaju u oblikovanju i akcentovanju eksterijera. Ceo intervju možete pročitati klikom na logo Altego.

Projekat eksterijera Intercontinental hotela u Ljubljani, parterno uređenje i B-Restaurant & Bar krovna terasa, objavljeni su na portalu E2. Ceo tekst članka i fotografije možete pogledati u nastavku.

Četvrti međunarodni kongres „Održiva arhitektura – energetska efikasnost“, koji je održan u Jugoslovenskoj kinoteci od 8. do 10. oktobra 2021. godine, obuhvatio značajne teme sa fokusom na održivi, ekološki i energetski efikasan pristup u arhitekturi, uz upotrebu obnovljivih izvora energije, odgovarajućih materijala, savremenih tehnologija i sistema građenja. Tokom tri dana ove manifestacije 10 eminentnih arhitekata i pejzažnih arhitekata je održalo predavanja u Sali Makavejev, dok su Kate Gould iz Engleske i Saša Begović iz Hrvatske održali i celodnevne radionice za studente i mlade arhitekte u multimedijalnoj sali Jugoslovenske kinoteke.
Kate Gould, pejzažna arhitektica i nagrađivana dizajnerka vrtova iz Engleske, održala je drugog dana kongresa radionicu sa polaznicima u multimedijalnoj sali Jugoslovenske kinoteke. Dejan Popov iz studija Landscape Factory iz Beograda, bio je asistent u osmišljavanju i vođenju radionice, kao i deo organizacionog tima samog kongresa.
Tokom večeri svečanog otvaranja kongresa, o pejžnoj arhitekturi i održivosti prilikom dizajna, za Radio-Televiziju Srbije govorio je Dejan Popov, osnivač LF studija. Prilog možete pročitati i pogledati klikom na logo RTS-a.

Tokom aprila meseca 2019. godine, imali smo veliko zadovoljstvo da planiramo i organizujemo timsko
druženje uz baštovanstvo za kompaniju Dr. Oetker Serbia. Ovo je prvi, na ovaj način osmišljen,
#gardening #teambuilding u našoj zemlji. Sve je organizovano i pripremljeno povodom obeležavanja
Prvog maja. Prvi maj je nacionalni praznik u mnogim zemljama širom sveta, u većini slučajeva nazvan
„Praznik rada“ ili „Međunarodni radnički dan“. Neke kompanije zaista daju topao i srčan primer kako
treba voleti i ceniti svoje zaposlene i na pravi način podsticati timski duh. Svi su zaposleni zajedno, uradili
su sjajan posao, uz mnogo napornog rada, još više zagrljaja i najviše osmeha i sreće.
Landscape Factory za Dr. Oetker Serbia

Galeriju fotografija možete pogledati klikom na sliku.

Autori Landscape Factory studija deo su tima koji je ponosno doneo pet zvezdica u Ljubljanu. Arhitekturu objekta hotela InterContinental smeštenog u samom srcu grada kao najviše zgrade u Ljubljani potpisuje studio Ofis Archtects Slovenija, dok je za pejzažnu arhitekturu i terasu na 20. spratu bio zadužen autorski tim iz Srbije. Moderno oblikovanje partera jasne je i čiste forme postignuto je izgradnjom šest površina interesantnih oblika i različitih gabarita. Obodom u vidu potpornih zidova ostavljen je prostor za nesmetan rast drveća i na elegantan način postignuta dubina supstrata. Između zelenih površina ostavljeni su prolazi za jednostavniju komunikaciju, protok i kretanje korisnika. Tako su kreirane vizure ka prizemlju hotela, ali i pogledi iz unutrašnjosti otvaraju specifične prizore eksterijera. Zelene površine svojom kubaturom donose treću dimenziju vrta i svojevrsnu eksterijersku skupturalnost. Biljne vrste su tu da doprinesu opštem utisku stvarajući ambijentalne celine, podražavajući visoke estetske norme i funkcije kroz zvučnu i vizuelnu izolaciju prostora i umanjenje štetnosti zagađenja. Razigranost arhitektonskih struktura spoljašnjeg prostora kreira nesvakidašnji pejzažno-arhitektonski ambijent oaze, kao svojevrsne zelene fortifikacije u urbanoj celini.

O dizajnu, pejžnoj arhitekturi,kao i o projektu partera i terase Intercontinental hotela u Ljubljani govorio je Dejan Popov, osnivač LF studija. Intervju je objavljen na internet portalima eKapija i Gradnja.rs.

Početkom maja, nakon meseca pejzažne arhitekture 2018., govorili smo o uređenju terasa, posebno u okvirima gradskih sredina. Shodno tome da je sve manje dostupnog prostora na tlu (u smislu parternog uređenja prostora), sve više je zastupljen trend ozelenjavanja i uređenja terasa (manjih kućnih i terasa stanova, kao i onih koje su većih površina – krovne terase). Njihov benefit je evidentan kroz poboljšanje mikroklimatskih uslova sredine, uz kreiranje jedinstvenih ambijenata i oaza. Ovde je jako važan izbor biljnih vrsta koje se koriste, a otporne su na ekstremnije uslove sredine (vetar, jača insolacija i slično). Uz to dolazi i izbor posuda za sadnju, materijala, dizajniranje elemenata, nameštaj i opremanje, rasveta, detalji i ostalo.

Intervju na ove teme za jednu TV emisiju, možete pogledati u nastavku.

Pusti video zapis

Predstavljamo vam izdanje Refresh Yor Life za decembar mesec 2018. godine. Ovo je veoma inspirativan i magičan 45. broj Refresh Yor Life magazina. Našu priču ‘Sanjajte uz praznični dekor’ koja govori o pejzažnoj arhitekturi i dekoraciji možete pronaći na stranicama 46-52 online izdanja. Dejan Popov iz Landscape Factory za RYL.

Posebno zahvaljujemo glavnoj i odgovornoj urednici Miomiri Anima Mundi Medaković Topalović koja uvek prati svoje velike snove.

Ceo tekst na sajtu magazina RYL možete pogledati klikom na baner.

Zelena laboratorija je učionica na otvorenom, ujedno i prvi urbani vrt u centru Beograda. Predstavlja poligon za eksperimentisanje, promišljanje i primenu ideja iz oblasti održivog razvoja i zelene ekonomije, naročito one koje mogu doprineti poboljšanju života u urbanim okruženjima. U okviru programa Zajednici zajedno, kompanija NIS a.d. je podržala ovaj specifičan radni i edukativni prostor koji se prostire na oko 250 m2. Ono što je do nedavno bio samo krov susednog objekta i neodržavano parče zemljišta zaraslo u korov, pretvoreno je u edukativnu i ekološku oazu pod nazivom Zelena laboratorija, koju danas koristiti lokalna zajednica i brojni posetioci programa i događaja u Novoj Iskri. Kroz organizaciju predavanja, prezentacija i radionica ova laboratorija predstavlja stručnjake, kolektive i inicijative koje su aktivne kako u lokalnom i regionalnom, tako i u međunarodnom kontekstu kroz primenu i testiranje raznih ”zelenih” rešenja u razvoju urbanih bašta, postavljanju održivih sistema upravljanja otpadom, odgovornom korišćenju prirodnih resursa i upotrebi alternativnih vidova energije kao i primena drugih praksi i tehnologija koje doprinose poboljšanju života u gradskim sredinama. Programi u okviru Zelene laboratorije su namenjeni mladim profesionalcima, korisnicima coworking prostora, stručnjacima i široj zajednici sa ciljem podizanja nivoa razumevanja, znanja i kapaciteta za praktikovanje i primenu održivih rešenja kako u svakodnevnom životu tako i u okviru prostora za zajednički rad, učenje i odmor. Zelena laboratorija je otvorena za saradnju sa pojedincima, inicijativama i organizacijama koje su spremne da u svom okruženju kreiraju slične urbane bašte ili da svoja iskustva u procesu kreiranja održivih koncepata života podele sa našom zajednicom. Tekst o ‘Zelenoj Laboratoriji’ objavljen je u časopisu EkoKuća – magazinu za eko arhitekturu i kulturu/No21/ oktobar-decembar 2016/ izdavač Archisolar d.o.o.
Deo teksta na sajtu magazina EkoKuća možete pogledati klikom na baner.

‘Lepota beogradskog vrta’ je glamurozna priča o LF eksterijeru Vile Rio, objavljena u izdanju EKO KUĆA Magazina.

Časopis EkoKuća – magazin za eko arhitekturu i kulturu/ No43 / April-Jun 2023/ izdavač Archisolar d.o.o.

Total eksterijer dizajn: Landscape Factory/ Arhitektura i dizajn enterijera: Dello.Studio

Kompletan članak možete pogledati klikom na EkoKuća logo.

Pejzažna arhitektura je više od oblikovanja prostora – to je umetnost transformacije prirode u žive slike koje oduzimaju dah. Oni koji se bave ovom umetnošću su moderni čarobnjaci koji kombinuju prirodne elemente i kreativnu viziju kako bi stvorili harmonične i funkcionalne oaze kojima se često daje drugi život. Pejzažni arhitekti su vizionari prirode. Oni imaju jedinstvenu sposobnost da prepoznaju potencijal svakog komadića zemlje i da ga transformišu u čarobno okruženje. U nastavku je intervju sa Popov Dejanom – osnivačem studija Landscape Factory.

Razgovor o pejzažnoj arhitekturi i dizajnu eksterijera za bosanski magazin M-Kvadrat vodila je novinarka Ermina Habibija iz Mostara.

Ceo intervju možete pročitati klikom na logo u nastavku.

Savremeni čovek u novim korelacijama sa prirodom.

Dejan Popov iz Landscape Factory kao stalni stručni saradnik i dopisnik časopisa Grenef – Građevinarstvo & Energetska Efikasnost, piše o aktuelnim trendovima pejzažne arhitekture. Od održivog dizajna do implementacije tehnologija, članak istražuje inovativne pristupe oblikovanju spoljašnjih prostora.

Grenef. Magazin/ No23/ Oktobar 2023/ Izdavač Marketing Press

Ceo stručni članak možete pogledati na stranici GRENEF.COM ili u online primerku magazina u nastavku klikom na Grenef logo.

Naš projekat eksterijera privatnog imanja ’Moderno kao stanje uma’ publikovan je u hrvatskom Hausbau izdanju magazina ’Katalog najlepših kuća 2023’.

Ovaj slikoviti prikaz objekta i eksterijera privatnog poseda na Fruškoj gori koji potpisuje Landscape Factory studio, objavljen je u Hausbau časopisu/ Jun 2023/ izdavač Ponovo tri d.o.o.

Puno hvala Hausbau Hrvatska

Kompletnu reportažu možete pogledati klikom na Hausbau logo.

Priču o vanvremenskoj lepoti beogradske vile publikovao je nemački magazin Deco Home i DH Outdoor Guide Special. Obožavamo ovu priču o savršenoj estetici, stilu i ljubavi uloženoj u svaki detalj.
Total eksterijer dizajn: Landscape Factory/ Arhitektura i dizajn enterijera: Dello.Studio
Posebno hvala: Maison AdorableKiara de.zenTvoj Garden CentarSun,Moon&StarsContardi LightingSOBA 23 designOld White Interiors

Kompletnu reportažu možete pogledati na stranici DECOHOME.DE ili u online primerku magazina u nastavku klikom na DecoHome logo.

Početkom 2023. godine, rad našeg studija za eksterijer dizajn, predstavljen je u okviru BURO. lifestyle editorijala. BURO. je online platforma lansirana 2011. godine, a danas je prisutna u 10 zemalja i na četiri kontinenta. Pozicioniran kao lider na luksuznom tržištu brend BURO. funkcioniše u sferama digitala, društvenih mreža, događaja kao i različitih offline brend ekstenzija. Za kratko vreme postao je vodeći glas i inovator kome se veruje u premium lifestyle kategorijama. Fokusiran na luksuzno tržište uz širok spektar različitih ciljnih grupa, BURO. trenutno beleži reach od oko 12 miliona ljudi na svetskom nivou. Uz interesantan tekst i Q&A intervju koji je osmislila urednica Jelena Karakaš, predstavljen je sjajan rad Landscape Factory Studija. BURO. platformi zahvaljujemo na prelepom prikazu našeg rada u oblasti eksterijer dizajna.

Predstavljanje Landscape Factory studija možete pogledati u nastavku klikom na BURO. logo.

Vanvremenski stil bez premca, jedinstvena urbana oaza, prirodnost, mirnoća, ušuškanost i nenametljiva raskošnost, epiteti su koji najverodostojnije opisuju eksterijer ove beogradske vile. Osećaj koji vam pruža ovaj vrt, teško se može jednostavno iskazati budući da celokupan ambijent meditativno oplemenjuje uživaoca ovog prostora snažno delujući na sva njegova čula. ’Dolce Far Niente’ – slatka besposlica i uživanje. Taj osećaj slatkoće u dokolici i spokoja je ono što je kreirao dizajner eksterijera Dejan Popov ispred Landscape Factory Studija. Trudeći se da pomiri želje klijenta i svoje zamisli i estetiku, u saradnji sa arhitektonskim studiom Dello, nastao je jedan intersantan kaskadni vrt. Zanimljivim denivelacijama postignuto je umekšano kaskadiranje terena, kroz formiranje džinovskih žardinjera za sadnju drveća i rastinja, prostora za sedenje i izdignutih leja za sadnju. Sve ove grube građevinske intervencije vešto su ublažili masivi žbunastih vrsta, puzavica i perena. Od kamenog platoa ka gornjim delovima vrta vodi centralno postavljeno stepenište, tako da se dobila svojevrsna simetrija sa različitim elementima i mogućnostima korišćenja. Dizajner je kroz upotrebu materijala, korišćenje antikviteta, vrsta biljaka i zadržavanje starih elemenata, postigao upravo to da ovaj novonastali vrt izgleda kao da je tu već jako dugo, ostavljajući mogućnost uticaju vremena da dodatno donosi svoju čar. Prirodnim tokom i starenjem vrta, čini nam se da će ovaj eksterijer samo dobijati na svojoj upečatljivosti i očaravati još više. Veličanstven dojam prostora, svakako je tu, nalazi se u svakom brižljivo planiranom i izabranom elementu i detalju.

O vanvremenskoj lepoti jedne beogradske vile i njenom eksterijeru objavljena je reportaža na internet portalu Gradnja.rs.

Intervju i kratka retrospektiva karijere objavljeni su u novinama i na internet portalu Glas Podrinja. O spoljašnjem dizajnu i arhitekturi, svom školovanju i obrazovanju, poslovanju i klijentima Landscape Factory studija, govorio je Dejan Popov, pejzažni arhitekta i dizajner. Oko estetike nema kompromisa – istakao je Dejan i kao posebno važne stavke podvukao – stil i upečatljivost eksterijera. Razgovor vodila novinarka Dragana Dimitrijević. Ceo intervju možete pročitati klikom na logo u nastavku.

Članak pod nazivom ‘6 dvorišta u Srbiji i regionu kao spas na 40+ stepena Celzijusa’ – objavljen je na internet portalu Gradnja. Među 6 projekata, predstavljen je i eksterijer čiji total dizajn potpisuje studio Landscape Factory. Ceo tekst članka i fotografije možete pogledati u nastavku.

Godinu 2021. je obeležilo i uspostavljanje prelepe saradnje sa mladom dizajnerkom udobnog nameštaja za eksterijer i njenim brendom Kiara de.zen. Kiara de.zen home brend nastao je 2015. godine iz unutrašnjeg poziva i iz ljubavi prema dizajnu doma i igranju sa bojama, materijalima i prvenstveno igranju sa rukama! Koncept kojim se vode je da stvaraju praktične i kvalitetne proizvode u čijem procesu izrade obavezno učestvuje ručni rad. Svaki proizvod se pravi brižno, sa pažnjom na svakom detalju, lagano (slow production), zanatski umešno i sa puno ljubavi prema svom poslu. Ljubav prema poslu, detaljima i autentičnom je i spojila Landscape Factory i Kiara de.zen. Radujemo se novim budućim saradnjama!

Eksterijer privatnog modernog planinskog poseda kreiran je kroz klijentovo nesebično prepuštanje dizajneru. Želje su bile da sve bude jednostavno, upečatljivo, drugačije i moderno. Sve ostalo, kao i sprovođenje ideja u delo, bilo je prepušteno dizajneru. Landscape Factory studio sa pejzažnim arhitektom Popov Dejanom na čelu, potrudio se da u prirodnom okruženju planine nedaleko od Novog Sada formira nesvakidašnji moderni inspirativni ambijent. Ovaj ambijent čine dobrodošlica prilaznog dela i platoa, trem, prostor oko otvorenog bazena, zelenilo, skupturalne dizajnirane posude sa biljkama, igra različitih tekstura i popločavanja sa akcentovanim potezima u ljubičastom tartanu, rasveta, više zona pogodnih za ručavanje na otvorenom ili udobno sedenje, brižljivo selektovan vrtni nameštaj, opremanje i detalji. Svi delovi ovog eksterijera pojedinačno su tu da formiraju jednu impresivnu scenu i prezentuju vlasnike slobodnog duha. Moderno je posebno stanje uma i želje za uživanjem u nečemu posebnom i drugačijem. Posetioci ovog velikog multifunkcionalnog imanja mogu imati različite impresije o njegovom izgledu, ali nikako ne mogu biti ravnodušni. Ono je tu upravo da ostavlja utisak i zaintrigira.

’Moderno kao stanje uma’, priča o luksuznom privatnom imanju čiji dizajn potpisuje Landscape Factory studio, objavljena je u časopisu EkoKuća – magazin za eko arhitekturu i kulturu/ No35 / Jul-Septembar 2020/ izdavač Archisolar d.o.o. O dizajnu eksterijera imanja na Fruškoj gori objavljene su reportaže na internet portalima Gradnja.rs i DizajnEnterijera.rs. O modernom kompleksu nadomak Novog Sada pisali su i proizvođači spoljnjeg dizajniranog nameštaja čijim je komadima opremljen ovaj luksuzni vrt.

Prostori i objekti predviđeni za rekonstrukciju, sa sobom nose mnoštvo prepreka i ograničenja, brojnih uslovljenosti predodređenih kako samom arhitekturom i terenom, tako i okolnom urbanom celinom i objektima. Tada je pred arhitekte i pejzažne arhitekte stavljen težak zadatak, ali gotovo uvek inspirativan i interesantan u svom savladavanju kroz prepreke i rešavanje problema. Nostalgija, emotivna povezanost sa prostorom i želja da se nekadašlji ambijenti oplemene i sačuvaju, razlozi su koji klijente nagnaju da svoju energiju usmere ka zanimljivom, ali često ne tako lakom poduhvatu.Pejzažnom dizajneru preostaje da sve elemente i ergonomiju uklopi u jedno – sliku vrta perfektne estetike. Slikanje praznog otvorenog prostora jeste ono što daje čar i radost nastajanju nečeg novog. Delova za sklapanje dobro oslikanog vrtnog umetničkog dela je mnogo, a potreban je samo jedan rezultat – skladna i oku prijatna prostorna celina pogodna za život na otvorenom. Kroz vremenske promene prirodnih materijala, rast i smenjivanje epiteta biljnih vrsta, ali i stalne elemente strukture i opremanja, naslikano će uvek ostati kao ono najdraže uramljeno, umetničko delo.

’Vrt kao umetničko delo’ je priča o jednom privatnom vrtu u Valjevu koji potpisuje Landscape Factory studio, objavljena u časopisu EkoKuća – magazin za eko arhitekturu i kulturu/ No31 / April-June 2019/ izdavač Archisolar d.o.o.

Deo teksta na sajtu magazina EkoKuća možete pogledati klikom na baner.

Kako izgleda pristup pejzažnoj arhitekturi kao dizajnerskoj oblasti u savremenom kontekstu?

Tokom aprila, meseca obeležavanja pejzažne arhitekture u svetu, Dejan Popov, pejzažni arhitekta i dizajner, predstavio je struku u prostoru kreativnog hub-a Nove Iskre u Beogradu.

Predavanje govori o pejzažnoj arhitekturi sagledanoj kroz prizmu vremenskog i lokacijskog konteksta. Izmeštajući se iz uskih okvira načina razmišljanja, članovi tima studija Landscape Factory iz Beograda kreirali su novi koncept, drugačiji pogled na struku. Vodio se razgovor o odnosu pejzažne arhitekture i drugih struka sa akcentom na saradnju i komplementarnost.

O predavanju i predavaču nešto više možete pogledati klikom na baner u nastavku.

Landscape Factory studio potpisuje celokupan dizajn otvorenog prostora za višenamenski komleks u Beogradu ‘Diamond Garden’. Naše zasluge u okviru total dizajna uključivali su dizajniranje i stil popločavanja, popločanih površina i izbor keramičkih pločica, selekciju spoljnog nameštaja, dizajniranje i forme spoljašnje arhitekture, dizajn ograda i kapija, skupturalne strukture, dizajn pergola i elemenata, osmišljavanje prostora ognjišta, posude za sadnju diamond collection. Pejzažna arhitekturura: #landscapefactory Dejan Popov, pejzažni arhitekta i dizajner / Dizajn enterijera: Andreja Pavićević, arhitekta / Brendiranje i vizuelni identitet: Mirko Nahmijas / Podovi: Mycer consulting, Ermes Ceramiche, Antica Ceramica Rubiera Srl / Opremanje nameštajem: Nardi Outdoor Furniture, Rattan Sedia, Koncept WOW Progetti d’Interni / Posude za sadnju: Diamond collection Landscape Factory / Posebno zahvaljujemo: Andjelka Slijepčević, arhitekta Ukupna površina 7000 kvadratnih metara.
Promotivni video kompleksa možete pogledati klikom na baner ispod.

‘Zelena Laboratorija’ je prvi urbani i edukativni vrt u Beogradu kao deo co-working prostora Nova Iskra. Projekat je realizovan u saradnji sa NIS Gazprom Neft, BFC nevladinom organizacijom i Studijom Petokraka kroz NIS program ‘Zajednici zajedno’.

Kada se dizajnerima pruži mogućnost da kreativnost izraze u potpunosti, oni nikada ne ostaju dužni. Kao rezultat nastaje nesvakidašnja pejzažna forma u kojoj je pažnja posvećena svakom detalju. Ovaj vrt koketira sa visinskim razlikama i površinama, razmeće se oblicima, bojama i materijalima stavljenim u suprotnost sa mirnim tonalitetom osnove, unosi raznolikost biljaka i elemenata, uz sve to odražavajući ličnosti onih koji će taj prostor koristiti u budućnosti. Sučeljavanje svih navedenih različitosti imalo je za cilj oblikovanje jedinstvenog ambijenta – svojevrsne ‘zelene sobe’ na otvorenom. Uživaoci ovog vrta govore svima kako poseduju kreaciju za sva čula. Kažu kako ne postoji apsolutno ništa što ne možete učiniti u svom malom vrtu – svojoj zelenoj sobi na otvorenom. Privatni vrt jednoporodične kuće u Beogradu objavljen je u časopisu EkoKuća – magazin za eko arhitekturu i kulturu/ No19/ april-jun 2016/ izdavač Archisolar d.o.o.
Deo teksta na sajtu magazina EkoKuća možete pogledati klikom na baner.

KLIJENTI

GEBERIT SERBIA  /  JOSIPOVIC TRADE & MARKANTEX  /  RESTORAN I APARTMANI JEZERO MLADENOVAC  /  DOLL UP BUTIQUE  /  CONNECTIVITY  /  AR GRADNJA  /  SHAMLIZA – SHOWROOM & DESIGN STUDIO  /  GALEB GROUP  /  MOJE CEDO  /  VERICA RAKOCEVIC COUTURE  /  DIREKCIJA ZA GRADJEVINSKO ZEMLJIŠTE I IZGRADNJU BEOGRADA  /  PARK APARTMENTS  /  QUIDDITA  /  AMBASSADOR PARK  /  AGRO TRUST /  FORMA IDEALE  /  RUKOSAD  /  BAUPROJECT BEOGRAD  /  ACCELERON INVEST LTD MAURITIUS  /  GENERAL CATERING  /  NOVA ISKRA – DIZAJN INKUBATOR  /  TEGLA BAR  /  ARHISOLAR – STUDIO LOVRIĆ  /  M+W PROCESS ENGINEERING  /  PUBLIK VALJEVO  /  DIAMOND GARDEN BEOGRAD  /  BAVARSKI STOLP LJUBLJANA SLOVENIJA  /  DEKOBEL  /  ATRIA GROUP SEE   /  OPTIMA FIDE CONSULTING  /  GREENMONTE  /  ZIDARAC DOO  /  SKALA GARDEN  /  NATURALIST  /  ALTEGO NOVI SAD  /  LUDAN ENGINEERING  /  HOTEL MOSKVA  /  ORBICULAR  /  SOFTWELL  /  DIART & LIGHT ORCHESTRA  /  PS FASHION  /  ANIMO VALJEVO  /  DR.OETKER SERBIA  /  FRACTURE CODE CORPORATION  /  TERMOVENT BEOGRAD  /  PORTOFINO NOVI SAD  /  HEMKOLOR DOO  /  SIGMA STAN DOO  /  WINE NOT  /  BONUS CO  /  VS INFRA DESIGN  /  PROPERTA DOO  /  ENTERIJER STANKOVIĆ  /  CIMET SOFTWARE  /  SARDO ARHITEKTI  /  PANUŠA NOVI SAD  /  NEIMAR-V  /  GREDA BUILDING  /  KMS BEOGRAD  /  IPSOS STRATEGIC MARKETING  /  TISTEN GROUP  /  DELTA HOUSE  /  STUDIO DAB  /  MASTERS VRŠAC  /  VIVENS DOO NOVI SAD  /  KING-KOMERC DOO VALJEVO  /  EUGEN CHOCOLATE NOVI SAD  /  SYRMIA NETWORKS  /  ROOFS DOO BEOGRAD  /  ASTATRADE DOO BEOGRAD  /  DELLO.STUDIO / DOM KULTURE SILOSI BEOGRAD / GAIA POKRET / BEE CENTER / MASTER INŽENJERING DOO SUBOTICA / NKP OFFICE / GPC CRNA GORA / IMAGINARIUM CONCEPT / INTERNATIONAL PROPERTY MANAGEMENT / PRESTIGE / AMARANT INTERIORS